Soulcollage® Kennismakingsworkshop op zondag 10 december 2023 in LOFT

SCHADUWWERK
Volgens de Zwitserse psychiater Carl Jung zijn de donkerste delen van je psyche ‘ninety percent gold‘, maar alleen als je ze durft aan te kijken. En laat dat nou voor de meeste mensen een opdracht zijn die soms onmogelijk voelt. Met als gevolg een opstandige schaduwkant die steeds harder om aandacht roept. Door middel van schaduwwerk kun je de regie terug in handen nemen. Zie het als een avontuurlijke reis door je eigen duisternis. De bestemming? Heling, zelfvertrouwen, gezondere relaties, een gevoel eindelijk compleet te zijn. Seena Frost gaf met SoulCollage® waardevolle handvatten om deze donkere delen op een creatieve, lichte en vooral humorvolle manier te onderzoeken en er iets waardevols van te maken. Beelden zonder woorden brengen je dichter bij je innerlijke waarheid en bij je innerlijke wijsheid.

BALANS
Schaduw gaat niet over goed of slecht, het gaat niet over moraal of over fout. Het gaat over in haar aard neutrale eigenschappen die te veel of juist te weinig aanwezig zijn, aspecten die uit balans zijn en vervormd zijn geraakt. SoulCollage® kan helpen om de balans te herstellen en is daarmee een weg naar innerlijke vrijheid, kracht en ontspanning. In het begin kan het werken met schaduw spanning oproepen, maar mijn ervaring leert me dat dit erg meevalt. Je kunt vertrouwen op jouw innerlijke wijsheid die weet wat, waar, wanneer, hoe en hoeveel er op elk moment aan de oppervlakte wil komen. Dat vertrouwen is de basis van SoulCollage®

“ZONDER DUISTERNIS GEEN LICHT” – CARL JUNG
We leven nu in de herfst, de winter nadert, de dagen worden korter en de nachten langer. De donkere dagen nemen toe. Voor veel mensen nemen daarmee de sombere gedachten, zorgen en piekeren toe. Dat verdient licht en lichtheid, vind je niet?
Dus wanneer jij je licht aan wil doen weet je welkom in de fijne, warme en gastvrije ambiance van LOFT om een dag in een kleurrijke, uitnodigende en veilige sfeer bezig te zijn met SoulCollage®.

Wanneer je -nog- niet vertrouwd bent met SoulCollage® en het proces, dan raad ik je aan eerst een keer deel te nemen aan de kennismakingsworkshop, die op zaterdag 9 december wordt aangeboden. Voor diegenen die al enige ervaring hebben met Soulcollage is dit een uitnodiging om met je schaduw stukken aan de slag te gaan.

We hebben plek voor maximaal 12 deelnemers.
De kosten zijn inclusief, koffie / thee / lokale lekkernij en materiaal. Voor de lunch doen we een potluck. Dit houdt in dat iedereen wat lekker meeneemt en we dit in de middag met elkaar delen. LOFT zorgt voor een grote pan vegetarische soep.

De workshop wordt begeleid door SoulCollage facilitator Marjan van der Meer, lees hieronder haar persoonlijke verhaal over één van haar schaduwstukken: Jaloerse Jetje.

JALOERSE JETJE
Samen met een vriendin zit ik op een terras. We kennen elkaar al jaren en zijn vertrouwd met elkaar. We drinken wat, babbelen en wisselen ervaringen uit. Dan vertelt ze een verhaal waarin ze vertelt over een fijne ervaring die ze beleefd heeft met een andere vriendin. Er gebeurt iets in mijn hartstreek en iets in mijn maag, het lijkt of mijn stemming kantelt. Huh? Wat gebeurt hier? Ik voel me geraakt. Wat is er gebeurd? Ben ik jaloers? Nee toch? Zo ken ik mezelf niet en bovendien, ik hoef niet aan deze vriendin te twijfelen. Ik voel me zelfs licht boos op haar. Door haar verhaal is de sfeer van de middag voor mij verpest. Ik voel me buitengesloten.

SCHADUW
Dat is schaduw. Dat doet schaduw. Het gebeurt in ons allemaal. Ieder mens kent momenten, vaak in contact met anderen waarin je meer of minder in geraakt wordt. Iedereen kent triggers waardoor je geïrriteerd raakt of zelfs kunt óntploffen. Het is heel persoonlijk. Waar de één nachten van wakker kan liggen zegt een ander: “dat heb ik nooit. Maak je niet zo druk” Waar de één woedend van wordt denkt een ander; “waar maak je je druk om?”

Dikwijls verwijst het naar een kinderlijk deel in onszelf. Een deel wat er niet mocht zijn, zoals bij mij jaloezie. Ik was de oudste en de wijste en ik moest om mijn kleine zusje denken. En wanneer ik dat deed, dan werd ik gewaardeerd, voelde ik mij geliefd. Ergens heb ik als kind het besluit genomen dat ‘dat gevoel’ – wat geen naam had, maar wel heel indringend kon zijn-, ik noem het nu jaloezie, niet mocht bestaan. In de loop der jaren is dat ‘verbod’ gegroeid en houden aspecten van mij, zoals mijn ‘ínnerlijke criticus’, mijn ‘perfectionist’, mijn ‘strenge ethica’ de zaak goed onder controle. Zij zorgen ervoor dat ik mij houd aan de regels die horen bij het beeld – mijn persoonlijkheid – dat anderen van mij hebben en dat ik graag zo wil houden. Dat unheimische gevoel – hier jaloezie – is een ‘donker stukje’ in mij. Ik heb het liever niet, praat er niet over, ik schaam me er zelfs voor. Naast de boodschappen die we als kind kregen spelen maatschappelijke normen een rol. Wie wil nou arrogant, egoïstisch, hebberig, vulgair of koppig zijn? Nee toch?

SOULCOLLAGE®
Sinds ik SoulCollage® ken maak ik regelmatig kaarten voor die ‘donkere stukjes’. Op een rustig plekje waar ik het mezelf comfortabel maak dwaal ik door de afbeeldingen, knip en plak ik al mijmerend over ‘dat gevoel’. Alleen al zo’n beeld kan me helpen om het zachter en vooral minder beangstigend te maken. Tijdens het proces, het samen met één of twee anderen lezen van de kaart ontdek ik vaak verrassende dingen, zoals zachtheid, mildheid en of compassie naar die kleine “Jaloerse Jetje”, die zich zo graag geliefd wil voelen. In de loop van de jaren ben ik meer van haar gaan houden, mijn “jaloerse Jetje”. Soms komt ze plotseling weer even aan tafel zitten, ik herken haar, schrik niet meer en ik nodig haar uit. “Ah, daar ben je weer, ga maar even zitten, ik ben lekker bezig, maar je mag er zijn. Mij stoor je niet.”

“Jaloerse Jetje” geeft mij nu -naast soms nog even schrik- ook ontspanning, zachtheid en meer acceptatie over dit deel in mezelf. En, niet onbelangrijk, ik ervaar meer compassie wanneer ik haar in anderen herken. Jaloezie in anderen kan ik beter verdragen en ik kan me gemakkelijker toe verhouden. Dat is “GOUD’ toch?

Zondag 10 december 2023 van 10:00 tot 17:00

LOFT Retreats, Oedsmawei 17, 9031 XN Boksum, Nederland